Waar logeren tijdens een fietstocht ?

Kamperen: met een tentje ergens in de natuur staan zal veel mensen aanspreken. Mijn eerste fietsvakantie en ook de twee volgende maakten wij gebruik van campings. Maar hoe mooi het ook klinkt om in de natuur uw tentje op te zetten toch zijn er beslist ook nadelen waar er rekening mee moet gehouden worden. Op een kampeerterrein staan is niet altijd overal even goedkoop. In Frankrijk valt dit nog mee maar landen zoals Nederland en Engeland zijn wel aan de dure kant. 25 euro en meer zijn geen uitzonderingen. En wat krijg je ervoor? Soms bitter weinig. En als je staat op een rumoerige camping zal van slapen ook niet veel in huis komen. Maar het grootste probleem is volgens mij de weersomstandigheden. Na een gehele dag in de zon te hebben gereden is het zalig om dan uw tentje op te zetten. Spijtig is dit niet altijd zo. Ik heb meermalen meegemaakt dat wij druipnat aankwamen op een camping en dan nog een tent opzetten is verre van leuk. Niet alleen dat maar uw fiets moet je ook onder handen nemen. En veel zin heeft dit ook niet als hij dan de gehele nacht moet buiten staan. Dit zijn allemaal feiten waar je rekening moet mee houden. En dan spreken wij nog niet over uw potje koken. Begin er maar aan in de regen. Gelukkig regent het niet alle dagen al blijft het toch een uitdaging om op deze wijze te reizen. Wij spreken dan nog niet over de gps, smartphone en tablet die nog moeten opgeladen worden. Niet altijd evident om dit te gaan doen. Beter is het volgens mij kamperen te combineren met een of andere vorm van logies. Vergeet ook niet als je kampeert dat je extra gewicht moet meesleuren. Tent, slaapzak, matje en kookspullen wegen al direct een paar kilo. In ieder geval na onze vakantie in Engeland waren wij tot de conclusie gekomen om het eens over een ander boeg te gooien.

 

Jeugdherbergen: Slapen in een jeugdherberg is niet meer zoals jaren terug. Zeker in Duitsland zijn er veel kamers ter beschikking voor alleenreizende. Of een kamer met voor twee personen, allemaal geen probleem. Zo rond de dertig euro per persoon en ontbijt inbegrepen ben je klaar. In veel jeugdherbergen heb je ook de mogelijkheid om s ’avonds een maaltijd te gebruiken. En dit voor een schappelijke prijs. Tegenwoordig heb je veel moderne herbergen in Duitsland voorzien van alle gemakken. En het ontbijtbuffet mag er ook zijn. En om in de avonduren nog iets te drinken, daar betaal je ook bitter weinig voor. Maar met een ding moet je wel rekening houden. Veel schoolklassen maken ook gebruik van deze accommodaties met alle gevolgen van dien. Stil is het zeker niet vooral dan na het avondeten. Rumoer en spelen in de gang en nog meer van die leuke dingen daar moet je beslist rekening mee houden. Maar voor de rest is het goed en vooral voor je fiets. Deze kan je op een veilige manier een onderdak geven. En na een regenachtige dag uw fiets poetsen en op een droge plaats stallen is toch mooi meegenomen. Kortom voor wie een betaalbare fietsvakantie wil hebben zijn jeugdherbergen de ideale plaats bij uitstek. Ik zeg dan wel Duitsland. Want in veel andere landen is het allemaal wat minder. Ik heb in eigen land dit ook gedaan, maar de kwaliteit is toch niet overal hetzelfde.  Vooral het ontbijt is dikwijls aan de karige kant. Als je daarop een ganse dag moet fietsen zal je niet ver geraken. En je moet ook even proberen als je alleen reist een kamer te boeken voor een persoon. Dikwijls gaat dit niet of je moet voor twee personen betalen. Anders kom je terecht in een slaapzaal en dit is niet voor iedereen de norm om te reizen.

 

Hotels en pensions: Je betaal een stuk meer maar in ruil is het een heel andere vakantie. Veel privé heb je en ook nog veel andere voorzieningen. Dit alles heeft natuurlijk ook zijn prijskaartje. Van goedkope tot peperdure en de een al wat beter dan de andere. Maar ik heef het graag toe dat mijn voorkeur uitgaat naar zulke overnachtingen. En als je in het hotel kan eten is dit ook praktisch zo hoef je niet ieder keer in de Stadt of dorp naar gelegenheden te zoeken om te eten. Het is wel goed op voorhand te informeren of er ook een plaats is om uw fiets te stallen. Doe je dit niet dan kan je wellicht voor onaangename verassingen komen te staan. Sorry maar wij hebben geen bergplaats voor uw fiets. Dan mag je uw fiets parkeren tegen een of andere zijmuur. Ik hoop dat je gedurende de nacht ook goed kan slapen en niet voortdurend wakker ligt met de gedachte of uw fiets nog staat langs die muur. Ik schrijf dit omdat ik het allemaal heb meegemaakt.

 

Bed and Breakfast: Klinkt allemaal mooi maar dan moet je wel iemand zijn die nood heeft aan sociaal contact na zijn fietstocht. In veel gevallen moet je voordat je een douche gaat nemen eerst vertellen wat je vandaag gedaan hebt enz. Als je moe bent heb je dikwijls geen zin daarvoor. Het is een andere manier van reizen en zeker niet de goedkoopste. Dikwijls veel duurdere dan een hotel of pension. Ik heb dit ondervonden vorig jaar op reis in Vlaanderen waar ik in de meeste gevallen moest gebruik maken van zulke slaapgelegenheden. Sommige hebben amper een plaats voor uw fiets te zetten. In veel gevallen was een beetje privé ver te zoeken. Het is natuurlijk wat je zelf van een vakantie verwacht. Maar als ik het kan zal ik het toch vermijden. En bedenk ook dat veel B&B op het platte zijn gelegen. Als je na een fietstocht nog een eind moet rijden om ergens te gaan eten, valt dit ook altijd niet mee. Het is dan ook goed om met zulke omstandigheden rekening te houden.

Zo dit waren mijn persoonlijke ervaringen van het gebruik maken van de verschillende verblijfsmogelijkheden. Het is dan ook goed om de voordelen en de nadelen tegen elkaar op te wegen.