fietstochten 2024

Zeeuws Vlaamse Toertocht
Oostakker
16/03/2024

zeeuwstoertochtpng


De eerste fietstocht van het nieuwe seizoen.
Plaats van afspraak, Oostakker.
Een tocht naar het Nederlands Zeeuws Vlaanderen.
De kosten voor in te schrijven bedroegen 3 euro. Niet veel natuurlijk en de bevoorrading was gepland in een café. Dit wil zeggen dat jezelf uw drankje mocht kopen. Meer kan je voor drie 3 euro ook niet verwachten. De organisatie was overigens vlekkeloos. Met pijltjes die je heel goed kon aflezen en die je moeiteloos door de Nederlandse polders bracht. Ik had een afspraak in Wachtebeke waar mijn zoon woont en na 17 km stond hij op de hoek van een straat te wachten. Vervolgens konden wij tezamen nog 70 km fietsen. Zeeuws-Vlaanderen is een streek waar het rustig fietsen is. Biljart vlak maar de wind is overal aanwezig. Veel auto’s kom je niet tegen, zo degenen die houden van rechte stukken wegen, wel dan moet je hier zijn. De dorpjes vind ik overigens ook pittoresk met hier en daar een molen en wat kanaaltjes waar je ook kan kajakken. De bevoorrading was gepland in Zuiddorpe. De tijd was daar blijven stilstaan. Mooi marktplein met een café daar moesten wij zijn. Een koek was voorzien voor de deelnemers aan deze tocht en voor de drank moest jezelf zorgen. Is meer dan logisch. Twee koffies gekocht en het was heerlijk toeven in de plaatselijke herberg. Na een kwartier terug vertrokken voor de rest van de rit. Wachtebeke kwam in zicht en daar namen wij afscheid van elkaar. Mijn zoon vond het een prachtige rit die hij vandaag kon rijden. Nog 12 km te gaan en ik kwam aan te Oostakker. Het is een kleine organisatie maar toch waren er veel deelnemers. Het moet niet altijd van die grote tochten zijn waar je dan snel 20 euro kwijt ben voor deel te nemen. 103 km vandaag gefietst en ikzelf kijk ook met genoegen terug op deze mooie georganiseerde fietstocht.







IMG_20240316_131331 Kleinjpg
IMG_20240316_131347 Kleinjpg

IMG_20240316_131334 Kleinjpg





Melle – Berendries

 

23/03/2024

 

 

Vandaag gekozen voor een normaal fietsritje. Geen Gent Wevelgem en andere ritten. Mijn keuze ging uit naar Melle- Geraardsbergen. Een koude dag vandaag maar vooral de wind was een grote tegenstander. Men kon inschrijven in Melle en Elst. Dan maar naar Elst gereden en het parcours naar de start is ook al niet van de gemakkelijkste. Voor 3 euro was je klaar en kon de tocht beginnen. Van bevoorrading moest je vandaag niet veel verwachten. Ergens een stop aan een café en dat was het dan. Via Els naar de berendries gereden en Elverenberg en dan de gevreesde Muur in zicht. Tot dan was het redelijk eenvoudig fietsen met de wind in de rug. De Muur naar boven via de Kloosterstraat. Steil omhoog en dan rechtsaf naar de kasseien. Ze lagen er maar schots en scheef bij. Dit waren de hellingen voor vandaag en nu was het de beurt aan de wind. Ach ja waar waren die andere deelnemers? Nergens te bespeuren, ik had zo de indruk dat ik vandaag alleen aan het fietsen was. In de wielen zitten en mij schuilen tegen de wind, vergeet het maar. Ja vechtend tegen de zijwind en licht golvende wegen. Niet gemakkelijk om zo naar Melle te rijden. De wegen lagen er ook nat bij en glibberig. Uiteindelijk kwam ik aan te Melle. Een paar auto’s op de parking. Bijna niemand te zien en om daar een koffiepauze te nemen. Niets voor mij. Och ja onderweg in Steenhuize was er ook een bevoorrading in een café, maar wijselijk voorbijgereden. En nu terug naar huis met de volle wind op kop. Moeilijk en vechtend tegen de weergoden. In Nederwalm kreeg ik nog een hagelbui over mij heen. Vandaag 106 km gefietst en redelijk wat hoogtemeters. Conclusie van dit alles? Ja voor 3 euro kan je niet veel verwachten. En die bevoorradingen in een café is niets voor mij. Langs de andere kant was de bepijling zeer goed. En er was ook een gpx beschikbaar. En als ik toekwam voor mij in te schrijven was er toch een uitgebreide bevoorrading aanwezig. Misschien was ik beter onderweg toch maar beter gestopt.





melle geraadsbergenpng



20/04/2024

Desselgem

 

Eind April maar het is koud vandaag.

Veel wind en stevige buien.

Mijn zoon Boris deed ook mee aan deze fietstocht.

We zouden het parcours volgen tot in Desselgem en ons daar laten inschrijven.

Met de wind op kop en nu en dan zijwind vertrokken. Helemaal niet vlak het parcours naar Desselgem.

De bergjes van Ooike en Petegem en Gijzelbrechtegem, op en af. In Anzegem werd de lucht heel donker en voor mij het sein om mijn regenvestje aan te trekken.

De regen kwam met bakken uit de lucht en die veranderde in hagelstenen en de temperatuur bleef zakken tot zowat 2 graden. Wat was het koud om daarin te fietsen. Na een poosje stopte het met die zware bui en kwam de zon voorzichtig tevoorschijn. De hellingen waren ook achter de rug en wij naderden Desselgem. Veertig km gereden. Inschrijvingsgeld bedroeg 10 euro. De eerste bevoorrading was 45 km verder. Dit maakt dat wij al meer dan 80 km gefietst zouden hebben van de 100 vandaag.

Gelukkig was er aan de start gratis koffie met donuts te verkrijgen. Met andere woorden genoeg om ons op te warmen. Eenmaal de baterijen opgeladen konden wij verder fietsen.

Richting Waregem en Anzegem om in Tiegem een helling te beklimmen die uitkwam boven de eigenlijke Tiegemberg. Daarna fietsen over de schelde naar de Waaienberg. Richting de flanken van de Hotondberg en dan de onvermijdelijke klim van de Broeke. Zeer moeilijke helling met stukken van 12 procent gedurende 1 km. Een zeer onderschatte helling maar voor mij was het kruipen naar boven. Het beste was er al af en het moeilijkste moest nog komen. Dan eindelijk de bevoorrading. Ja voor wat is deze nog nodig na bijna  90 km te hebben gefietst. Nog een donuts gegeten en verder gereden naar de flanken van de Taaienberg en vele ander onbekende heuvels te veel om op te noemen. De Kapelleberg was een zwaar stuk en dan de Boigneberg was er toch wel te veel aan. Thuis gekomen na 100 km en 1000 hoogtemeters. Conclusie van deze tocht. Mooi en zwaar parcours. De donuts waren goed en ook de koffie. Het was een aangename rit om dit samen met mijn jongste zoon te mogen rijden.





desselgem stravapng


Delirium Tour Nazareth

27/04/2024

 

 

Naar Nazareth om aan een bijzondere lastige fietstocht deel te nemen.

De bedoeling was dat het parcours van de 100 km niet uitgepijd was. Enkel te berijden met een gpx file. 10 euro bedroeg het inschrijvingsgeld.

Ik had de gpx gedownload maar groot was mijn verwondering dat ik deze s ’morgens niet terugvond op mijn gps. Niets aan te doen dan maar verder gereden naar Nazareth.

Daar was er een helpdesk aanwezig die mij zou helpen om het bestand te zetten op mijn gps.

Na een halfuur hield ik het voor bekeken want ze konden het ook niet fixen. Dan maar zonder het gpx bestand op mijn gps verder gereden.

Ja mijn nieuwe wahoo wou het bestand maar niet downloaden.

In ieder geval het parcours was uitgepijld tot Vloesberg. Daarna moest ik mijn plan zien te trekken. Tot aan Schorisse was het niet zo zwaar wat het parcours betrof. Maar na die eerste bevoorrading was het andere koek. De bevoorrading overigens was van heel grote kwaliteit. Niets te kort om de motor in gang te houden. Na Schorisse ging het dan flink bergop. En in Vloesberg mocht ik dan mijn gsm gebruiken om verder te fietsen. Moeilijk was het niet om de goede richting te volgen. Plachettes was de eerste dooddoener. Stijl en lang, niet gemakkelijk. Daarna de duik naar Vloesberg om aan de volgende klim te beginnen. De helling Bruyere is niet zo stijl maar wel een lange. En dan kom je uit in Ellezelles. Beklimming naar het oude station van Ellezelles. Eenmaal boven was het richting de tweede bevoorrading, juist voor de Kanarieberg. Tot hier al wat hoogtemeters overwonnen. Na een goede tankbeurt de Kanarieberg beklommen. Toch een zware beklimming naar het Muziekbos. De volgende in het rijtje de Tenhoutestraat en  dit op kasseien is helemaal niet mijn ding. Dan de Bovenstraat omhoog, een heel mooi beklimming. Boven aan de top kom je uit aan de Bossenaarmolen met een prachtig panorama als beloning. De duik naar Maarke- Kerkem. Kapelleberg omhoog en terug naar beneden met als kers op de taart de Varent richting brouwerij Roman. Met andere woorden een lastige tocht. In Welden was de derde bevoorrading en kolpaart in Huise de laatste helling van de dag. Na 112 km was ik terug aan de start en kon ik terug naar huis fietsen. Een zware tegenwind was mijn deel gedurende de laatste 18 km. 130 km vandaag en meer dan 1000 hoogtemeters. De moeite

 



delirum nazarethpng