Fietstochten 2021

VTT Lozerbos Lozer

28/08/21

De eerste MTB tocht sinds twee jaren.

Dit was toen ook te Lozer, maar door een ongelukkige val op mijn ribben viel de rest van het seizoen weg. In de winter volgde de corona epidemie en wij waren weg voor een hele lange tijd. Wel blij natuurlijk dat ik terug aan zulke tochten kan deelnemen. Ik wist nog van de laatste keer dat Lozer een prachtig parcours te bieden heeft en dit was dit jaar niet anders. Wij zijn augustus maar van een zomertemperatuur valt niet veel op te merken. Naar de start met de fiets gereden, zo was ik al meteen ingereden om de tocht te beginnen. De inschrijving gebeurde nog altijd met een mondmasker aan. Maar voor de rest was het een vlotte bedoening. De tocht zelf dan maar. Prachtig golvende omloop met hier en daar een paar privestuuken waar je eenmaal door mocht. Dit waren meestal door weiden afgewisseld met aardappelvelden, mais, ajuinen en nog veel prachtige stukken om met de mtb te doorkruisen. In Lede wachtte een goede bevoorrading met sportdrank en bananen en koeken. Ja honger kreeg je zeker niet. De tweede bevoorrading was al even goed. In Nokere volgde nog een redelijke lang klim door het bos. Een passage door het Lozerbos om vervolgens naar de aankomst te rijden. Dit na ongeveer 68 km. Iedere deelnemer kreeg nog een gratis braadworst met broodje en deze smaakte verrukkelijk. De fiets nog even afspuiten en kon vervolgens terug naar huis rijden. 80 km vandaag en ik kan je verzekeren dat ik mij echt geamuseerd heb en dit na een afwezigheid van meer dan twee jaar.Moen

04/09/2021

 

Vandaag een tocht gereden bij de Steenbakkers te Moen.

In vroegere tijden was er te Moen een steenbakkerij, vandaar de clubnaam genoemd naar deze vroegere plaats waar men bakstenen maakte.

Vandaag eerst met de auto ernaartoe gereden want de afstand was iets te ver om nog met de fiets de verplaatsing te doen.

Niet al te druk deze morgen aan de startplaats en onderweg was het evenzo. De eerste km gingen via single paadjes en de boorden van het kanaal Bossuit – Kortrijk. De oude steenbakkersplaats werd ook aangedaan, nu is dat een of ander afvalverwerkingsbedrijf geworden. Een leuk ritje doorheen deze plaats. Verdere werden er zoveel mogelijk landwegen opgezocht. Een parcours waar iedere mountainbiker zich kon vinden. IK vond het overigens een heel prachtig stuk tot aan de bevoorrading. Deze bevond zich na een eerste maal de kluisberg bedwongen te hebben. De bevoorrading mocht er zeker zijn, sportdrank koeken en rozijnen, ja wil je nog meer? Nu begon het zwaarste stuk van de tocht. De bossen van de Kluisberg en dit via de Waalse kant. Dit zijn dan overwegend bospaadjes op en af, de nodige hoogtemeters werden overwonnen. Gelukkig lag het er droog bij zo verliep het fietsen enigszins nog te doen. Na het bos doken we terug de weilanden in, via ontelbare onverharde wegen en bospaden om dan terug het Kluisbos te betreden. Dwars nu door het bos recht naar de volgende bevoorrading halverwege de Kluisberg. 43 kilometer stonden nu op de teller, een pak hoogtemeters en prachtige stukken onverharde wegen rijker. Na de bevoorrading nog eenmaal de kluis boven via een onverharde weg die er nu wel vuil bij lag. Dan verder langs de Schelde naar Avelgem om na vele kilometers Moen te bereiken. Nog eenmaal langs het kanaal Bossuit – Kortrijk. De laatste kilometers werden nog wat  moeilijke bospaadjes bedwongen. En dan waren wij terug aan de startplaats, waar ik niet kon weerstaan om een lekkere hamburger tot mij te nemen. Het smaakte verrukkelijk.

Conclusie van deze tocht. Je kan merken dat rit een organisatie was van een mountainbikeclub. Voor mij is dat een 10 op 10 waard. Beter kan je een tocht niet in elkaar steken. Met genoegen kijk ik zeker

terug op deze mtb rit.


 

 

 IMG_20210904_122645jpgfoto probeerjpg


Geluveld

18/09/2021


Vandaag met de auto naar Geluveld. Gemakkelijk zo met de wagen naar de startplaats rijden.

Geluveld een plaatsje niet ver van Ieper. En de sporen van de eerste wereldoorlog kan je hier en daar nog goed waarnemen. Infoborden maken je wegwijs van de verschrikkingen die hier plaatsvonden. Maar vandaag zijn wij gekomen om te mountainbiken. Heel hoge hellingen ga je hier niet tegenkomen maar dat het zo vlak is als een biljartlaken is het ook weer niet. Gekozen voor de 65 km en deze tocht bracht vele verassingen met zich mee. Drie lussen kon je rijden en ieder lus had een bepaalde kleur. Rood, paars en blauw. En na iedere lus kon je gebruik maken van de bevoorrading. Maar eerst de rode of iets meer dan 25 km. Veel privestukken vandaag te berijden en dit maakt het dan ook altijd heel interessant. Die rode lus was heel technisch. Op veel plaatsen kon je kiezen tussen easy of hard. Ik dacht ik neem maar de hard, wel ik kan je verzekeren ik heb het maar eenmaal gedaan. Heel stijl naar beneden, verre van easy. En dit ging zo het eerste deel maar verder. En dit in West-Vlaanderen, amai! Het strafste was dat ik toch tegen de grond ging ondanks dat het nog gemakkelijk ging. Veel verharde wegen heb ik ook niet gezien, integendeel ik was blij als ik een beetje asfalt tegenkwam. Na deze lus kwam ik aan de bevoorrading en kon ik mij te goed doen aan alles wat een fietser nodig om met verse moed en krachten verder te fietsen. Nu de paarse lus. Die was meer op mijn maat geschreven. Vele veldwegen en al die zware technische passages waren er niet meer bij. Wel ontzettend veel privestukken door boerderijen. Ook deze lus zorgde voor de nodige hoogtemeters. Dit was dan ook het einde van de prachtige tweede lus. Na de bevoorrading tijd voor de laatste lus. En dit was volgens mij dan ook de gemakkelijkste. Wel mooie passages zoals de doortocht van het kasteel van Geluveld. Ook de mooie bossen mochten er zijn. Kortom meer dan de moeite om ook deze lus te befietsen. En zo kwam er aan deze tocht ook een einde. 65 km offroad en niet te veel asfalt stukken. En het weer vandaag was ook van de partij, een gehele namiddag volop zon. Ik kijk met genoegen terug op deze mooi tocht en ik zou iedereen willen aanmoedigen deze rit ook te rijden. Alleen de keuze tussen hard en easy laat ik aan jullie over.

 


IMG_20210918_112930 - kopiejpgIMG_20210918_114100jpgIMG_20210918_134033jpgIMG_20210918_114039jpg